Kuloveden kimallus ja Rautaveden rannat

Erinomaisten elämysten bussiretki

Tämä Nokian ja Sastamalan maisemiin suuntaava hyvän mielen matka vie vilkkailta valtaväyliltä kyläteiden ja entisyyttä huokuvien taajamien kiireettömiin tunnelmiin. Mielenkiintoiset käyntikohteet, kesäinen luonto ja sinertävät järvenselät muodostavat bussiretkestä upean kokonaisuuden.

Alkajaisiksi ajamme läpi Nokian keskustaajaman Siuroon, missä näemme historiallisen Knuutilan kartanon ja korkealla mäellä komeilevan jugend-tyylisen puukirkon. Siuron nykyisyyttä vahvimmin edustavat alumiinia ja moottoreita valmistavat tehtaat.

Vuonna 1973 silloiseen Vammalaan liitetyssä Karkussa pienen välipalan jälkeen vierailemme keskiaikaisessa Pyhän Marian kirkossa. Tällä harmaakivikirkolla on merkittävä kansallinen perinnearvo maalattioineen, 1200-luvun kastemaljoineen ja lähes 200 vuoden ikäisine ruumispaareineen.

Pienen ajomatkan jälkeen tutustumme Pyhän Olavin kirkkoon, joka on 1990-luvun lopulla tapahtuneen tuhopolton jäljiltä kunnostettu upeaksi käyntikohteeksi. Ihastelemme Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalauksia, joista jokaisella on oma merkittävä tarinansa.

Retken hintaan sisältyvän buffet-lounaan jälkeen teemme kierroksen Sastamalan keskustassa, kunnes palaamme Nokialle puolelle. Läpi kumpuilevien maisemien ajelemme Kutalan ja Sarkolan kautta Suoniemeen, joka oli vuoteen 1973 saakka itsenäinen kunta. Pistäydymme vielä Nokian Kenkäkylän tehtaanmyymälässä, minkä jälkeen loppumatkan kertaamme mukavan retkemme antia.

Juhani Viita on kokenut ryhmävetäjä, jonka tavaramerkkeinä tunnetaan lämmin vuorovaikutus, tarttuvat tarinat sekä hilpeä huumori. Ja taatusti väki viihtyy.