Längelmäveden lenkki

Kangasalan Lepokoti - Eräjärven Eerola - Liutun Maalaistalo

Juhani Viidan johdolla toteutuva Längelmäveden lenkki on leppoisa hyvän mielen matka Tampereen seudulta. Päivän aikana nautimme bussiretken kiireettömyydestä, historian hetkistä, maaseudun tunnelmista ja iloisesta ilmapiiristä.

Ensimmäinen kohteemme on entinen täysihoitola Kangasalan Lepokoti, jonka ainutlaatuinen miljöö tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan historian lehdille. Oppaan johdolla tutustumme taloon, missä lukuisat maamme kulttuurihenkilöt Jean Sibeliusta myöten lomailivat ja keräsivät inspiraatioita kuuluisiin töihinsä.

Matkamme jatkuessa Sahalahdelle kuulemme seudun teollisuudesta ja vierailemme vuonna 1829 valmistuneessa empiretyylisessä kirkossa. Längelmäveden kauniiden maisemien myötä sivuutamme Kuhmalahden ja pidämme reilun tauon Eräjärven Eerolan tunnelmissa. Maalaistalon pöydässä nautimme retkeen hintaan sisältyvän lounaan, minkä jälkeen vietämme leppoisan hetken matkailutilan tarjontaan tutustuen.

Liuskemestarit Oy on Suomen johtava liuskekiviin erikoistunut yritys. Oriveden Musta liuskekivi on maankuulua ja piipahdammekin reittimme varressa sijaitsevalla louhoksella tutustumassa yrityksen toimintaan. Tämän jälkeen ajelemme Teiskon puolelle ja saavumme Liutun Maalaistalon pihapiiriin, missä saatamme tavata myös talon aasit ja lampaat laitumillaan.

Vuodesta 1814 saman suvun hallussa olleen perinnetilan vanhassa pirtissä nautimme retken hintaan sisältyvät iltapäiväkahvit ja pidämme pienen ohjelmatuokion maalaislaulujen parissa. Aikaa on myös tutustua tilan sisustuspuotiin ja vanhojen tavaroiden kauppaan.

Juhani Viita on kokenut ryhmävetäjä, jonka tavaramerkkeinä tunnetaan lämminhenkinen vuorovaikutus ja hilpeä huumori. Tarttuvat tarinat ja musiikki rytmittävät tätäkin matkaa. Retken toteutusaika on toukokuulta lokakuulle. Kesto kahdeksasta yhdeksään tuntiin.