Lounais-Pirkanmaa ja Humppilan houkutukset

Urjalan taikaa - Punkalaitumen pytinkejä – Häijään herkkuja...

Bussiretki vie Tampereen seudulta Pirkanmaan lounaiskulmalle Urjalaan ja Punkalaitumelle sekä maakunnan länsilaidalle Sastamalan Häijääseen. Piipahdamme myös Kanta-Hämeen puolella Humppilassa.

Alkumatkasta kertaamme Urjalassa syntyneen Väinö Linnan elämänvaiheita ja hänen kirjoittamansa Täällä Pohjantähden alla -trilogian taustamasemien sijoittumista seutukunnalle. Ensimmäinen taukopaikkamme on maankuulu Urjalan Makeistukku, jonka runsas tuotevalikoima kattaa makeisten lisäksi mm. mausteita, luontaistuotteita, lisäravinteita ja muitakin elintarvikkeita. Viereisessä Motelli Pentinkulman kelohonkaisessa ravintolassa voi hetkeksi istahtaa kahvikupposen ääreen.

Aamupäivän toinen kohteemme on Nuutajärven lasikylä. Suomalaisen lasinvalmistuksen alkujuurilla kohtaamme ainutlaatuisen miljöön, missä 1850-luvulta peräisin olevat rakennukset ja niiden arkkitehtuuri huokuvat taianomaista entisyyttä. Sisätiloissa puolestaan hehkuu ja humisee, kun uunien ääressä lasinpuhaltajat ja muotoilijat ovat työssään. Paikallisen oppaan johdolla tutustumme lasinpuhalluksen historiaan ja alueen menneisyyteen.

Nuutajärven elämysten jälkeen ajamme Pori-Helsinki -tien varressa sijaitsevaan Kauppakeskus Humppilan Lasiin. Matkan hintaan sisältyvän lounaan jälkeen on aikaa tutustua myymälöihin, joita alueella on lähes 20.

Kanta-Hämeestä palaamme takaisin lounaiselle Pirkanmaalle ja ihastelemme Punkalaitumen upeita rakennuksia. Kunnantaloa on sanottu Suomen kauneimmaksi, pappila tunnetaan jykevän kokonsa ansiosta, kirkko on rakennuksista iäkkäin ja talonpoikaistalot kertovat takavuosien elinvoimaisuudesta.

Päivän viimeinen vierailukohde on Herkkujuustola Sastamalan Häijäässä. Teemme talon oppaan johdolla mielenkiintoisen kierroksen juustonvalmistuksen maailmaan, minkä jälkeen on aikaa ostoksiin tai vaikka leppoisaan kahvihetkeen. Kotimatkalla kertaamme vielä mukavan retkipäivän antia ennen Tampereen seudulle saapumista.

Matkanjohtaja Juhani Viita on kokenut ryhmävetäjä. Tarttuvat tarinat ja hilpeä huumori rytmittävät tätäkin matkaa. Toteutusaika ympäri vuoden. Kesto noin yhdeksän tuntia.