Roineen kierros

Kangasala – Valkeakoski – Pälkäne – Hauho

Tehtaiden piiput - Maaseudun maut ja maisemat

Juhani Viidan johdolla toteutuva Roineen kierros on leppoisa kokopäiväretki Tampereen seudulta. Pirkanmaan maakuntalaulussakin mainitut kansallismaisemat avautuvat kiehtovina eteemme ja mielenkiintoiset kohteet tarjoavat katsottavaa kaiken ikäisille.

Ensimmäiseksi vierailemme Kulttuurikeskus Äijälässä Kangasalla. Näyttelytilassa tutustumme talon oppaan johdolla Karjalan kansan vaiheisiin kotiseuduillaan, evakkotaipaleilla ja jälleenrakentamisen aikana. Lopuksi vietetään tuokio karjalaisten laulujen parissa. Tämän jälkeen matka jatkuu ohi Liuksialan kartanon, jolloin kertaamme Kaarina Maununtyttären elämää.

Valkeakoskella tutustumme Myllysaaren museon mielenkiintoiseen tarjontaan. Seutukunnan historia esittäytyy laadukkaiden museo-osastojen myötä ja näemme Juuso Waldenin Italiasta hankkiman aidon kondolin. Suomen jalkapallomuseo on puolestaan urheilun ystävien ehdoton suosikki.

Valkeakosken jätettyämme ajamme Pälkäneen kautta Hauhon puolelle, missä nautimme matkan hintaan sisältyvän buffet-lounaan. Tämän jälkeen palaamme Pälkäneelle ja sen kuuluisaan Laitikkalan makukylään. Rönnvikin viinitilan Bitrossa voi ostaa lasillisen talon suosikkijuomaa ja viinimyymälästä maukkaat tuliaiset. Sitten ajellaan Pälkäneen kirkonkylän raittia ja pyörähdetään Suuren Pohjan sodan ratkaisumaisemissa Kostianvirran äärellä.

Tämän jälkeen jatkamme mukavia kyläteitä pitkin upeisiin harjumaisemiin Vehoniemen Automuseolle. Viihtyisissä tiloissa voi tutustua entisaikojen kulkuneuvoihin, istahtaa kahvikupposen ääreen ja tehdä vaikkapa tuliaisostoksia. Viereisen näkötornin ylätasanteella pääsee ihastelemaan Roineen ja Längelmäveden upeita maisemia.

Juhani Viita on kokenut ryhmävetäjä, jonka tavaramerkkeinä tunnetaan pettämätön tilannetaju ja lämminhenkinen vuorovaikutus. Huumori ja musiikki rytmittävät tätäkin matkaa. Ja taatusti väki viihtyy.